Findata on antanut määräyksen sosiaali- ja terveystietojen toissijaisen käytön aineistokuvauksista

Sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomainen Findata on antanut määräyksen aineistokuvausten tietosisällöistä, käsitteistä ja tietorakenteista. Määräys koskee sosiaali- ja terveystietojen toissijaista käyttöä.

Toisiolain 6 §:ssä on lueteltu ne organisaatiot, joiden on rekisterinpitäjinä laadittava aineistokuvaukset tietovarantojensa tietosisällöistä. Näitä ovat esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuollon julkiset palvelunjärjestäjät.

Aineistokuvausmääräyksen tavoitteena on määritellä yhteiset aineistokuvausperiaatteet sosiaali- ja terveysalan rekisterinpitäjien aineistojen ja niiden sisältämien tietojen kuvaamiselle.

Pääset tutustumaan määräykseen alla olevasta linkistä.

Sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomaisen määräys: Aineistokuvausten tietosisällöt, käsitteet ja tietorakenteet (PDF 390 kt, aukeaa uuteen ikkunaan)

Sosiaali- ja terveysministeriö antaa 15.2.2021 asetuksen, joka määrittelee aineistokuvausten aikataulun. Päivitämme linkin asetukseen tälle sivulle.

Osallistu määräyksen infotilaisuuteen ke 10.2. klo 13–15

Järjestämme keskiviikkona 10.2.2021 klo 13–15 webinaarimuotoisen infotilaisuuden, jonka aiheena on nyt annettu määräys. Tilaisuudessa käydään läpi määräyksen rakenne ja tarkoitus, keskeiset käsitteet ja välineet, vähimmäisvaatimukset, aikataulu sekä tuki aineistokuvausten laatimiseen.

Voit esittää tilaisuudessa kysymyksiä kirjallisesti, paikan päälle ei voi saapua. Tilaisuudesta tulee tallenne, joka katsottavissa kaksi viikkoa tilaisuuden jälkeen eli 24.2.2020 saakka.

Lisätietoja ja osallistumislinkki löytyvät tältä sivulta: Tervetuloa aineistokuvauksia koskevan määräyksen infotilaisuuteen 10.2.2021

Tukea aineistokuvausten laadintaan – katso kevään 2021 koulutukset

Järjestämme kevään aikana maksutonta koulutusta Aineistoeditori-työkalun käyttöön (aineistoeditori.fi) . Aineistoeditori on kansallinen aineistojen kuvailujärjestelmä, jonka kautta aineistokuvauksia voi julkaista avoimessa Aineistokatalogi-palvelussa (aineistokatalogi.fi).

Ilmoittaudu koulutuksiin tästä linkistä: https://webropol.com/s/findata-aineistoeditori-koulutukset (aukeaa uuteen ikkunaan).

Koulutuksissa käydään läpi Aineistoeditorin käytön perusteet ja tehdään käytännön harjoitus kuvaustietojen tuomiseksi Aineistoeditoriin. Lisäksi koulutuspäivänä on mahdollisuus keskustella sote-aineistojen kuvailutyöstä yleisesti ja käydä läpi omassa aineistokuvailutyössä mahdollisesti eteen tulleita pulmia.

Osa koulutuksista on yleisiä, osa tietyntyyppisille rekisterinpitäjille suunnattuja. Koulutuspäivien sisältö on kuitenkin keskeisiltä osuuksilta vastaava, joten voit tarvittaessa osallistua myös toisen rekisterinpitäjäryhmän koulutukseen. Koulutukset järjestetään tällä hetkellä etäopetuksena Microsoft Teams -linkin kautta.

Yhden koulutuspäivän maksimiosallistujamäärä on 30 henkilöä. Huomaathan, että Aineistoeditori-koulutukseen tulisi ilmoittautua viimeistään viikkoa ennen kyseistä koulutuspäivää.

Kevään 2021 koulutusten ajankohdat

  • ma 22.2. klo 9–12: yleinen, ei erityistä kohderyhmää
  • ma 15.3. klo 9–12: kohderyhmänä sairaanhoitopiirit
  • to 1.4. klo 10–13: yleinen, ei erityistä kohderyhmää
  • ti 20.4. klo 13–16: kohderyhmänä kansalliset rekisterinpitäjät
  • ti 11.5. klo 13–16: yleinen, ei erityistä kohderyhmää
  • ma 7.6. klo 9–12: kohderyhmänä kunnat ja muut aluetoimijat

Katso myös:

Lisätiedot:

Peija Haaramo

Johtava asiantuntija, aineistokuvaukset