Päivitetty 30.11.2022

Kapseli®

Kapseli on Findatan tarjoama tietoturvallinen käyttöympäristö yksilötasoisen aineiston käsittelyyn. Saat siellä käyttöösi keskeisimmät aineiston analysointiin tarvittavat tilasto-ohjelmistot.

Kapseliin liittyvät usein kysytyt kysymykset löydät tämän sivun lopusta.

Mikä Kapseli on?

Lue kuvaus Kapselista ja kuinka saat sen käyttöösi. Lue lisää Mikä Kapseli on?

Paljonko Kapseli maksaa?

Katso eri konepakettien laskentakapasiteetit ja hinnat. Lue lisää Paljonko Kapseli maksaa?

Mitä ohjelmistoja Kapselissa on?

Katso Kapselin vakio-ohjelmat ja niiden versiot. Lue lisää Mitä ohjelmistoja Kapselissa on?

Miten Kapselia käytetään?

Lue pikaopas tai siirry yksityiskohtaisempiin käyttöohjeisiin. Lue lisää Miten Kapselia käytetään?

Kapselin tauotuspalvelu

Voit halutessasi laittaa Kapseli-käyttöympäristösi tauolle. Lue lisää Kapselin tauotuspalvelu

Aineiston säilytyspalvelu [TULOSSA]

Aineiston pitkäaikaiseen säilytykseen tarkoitettu palvelu Kapselin käyttäjille. Lue lisää Aineiston säilytyspalvelu [TULOSSA]

Milloin aineistot poistetaan Kapselista?

Katso vaihtoehdot Kapseli-tilauksen päättymisen jälkeen. Lue lisää Milloin aineistot poistetaan Kapselista?

Mikä Kapseli on?

Lue kuvaus Kapselista ja kuinka saat sen käyttöösi.

Kapseli on Findatan tarjoama tietoturvallinen käyttöympäristö tietoluvalla saatavan, yksilötasoisen aineiston käsittelyyn. Kapselia käytetään etäyhteydellä kirjautumalla sinne verkkoselaimen kautta.

Kapseli on aina tietolupakohtainen eli kullekin tietoluvan mukaiselle aineistolle luodaan oma Kapseli. Kunkin luvan mukaisesta Kapselista laskutetaan erikseen, eikä samaa Kapselia ole mahdollista käyttää usean eri tietoluvan aineistojen analysointiin.

Saat käyttöoikeudet Kapseliin, kun

 1. olemme hyväksyneet lupahakemuksesi
 2. olemme koostaneet aineiston rekisterinpitäjiltä
 3. olet täyttänyt Kapseli-käyttöympäristön tilauslomakkeen ja
 4. olemme tehneet kanssasi sopimuksen Kapselin käytöstä.
Näin tilaat Kapselin
 1. Kirjaudu asiointipalveluumme osoitteessa: asiointi.findata.fi
 2. Valitse ylävalikosta ”Aineistoluettelo”
 3. Selaa alaspäin ja valitse Hae uusia käyttöoikeuksia -otsikon alta ”Etäkäyttöympäristön tilaus” ja paina sen kohdalla ”Lisää koriin”
 4. Paina tämän jälkeen ”Hae”
 5. Täytä hakemuslomake
  • Kirjoita Hakija-kenttään oma nimesi
  • Lisää sen jälkeen ”Kutsu jäsen…” -painikkeen avulla kaikki ne henkilöt ja sähköpostiosoitteet, jotka tarvitsevat käyttöoikeuden Kapseliin
  • Kutsutut henkilöt liittyvät käyttäjiksi käyttäen Suomi.fi-tunnistautumista (ei esim. Haka-tunnistautumista)
  • Täytä loput lomakkeesta
  • Lisää Lisätietoja-kenttään käsittelijöiden nimet, sähköpostiosoitteet ja IP-osoitteet tilausohjeiden mukaisesti (IP-osoitteiden on oltava julkisia/kiinteitä)
 6. Valitse lopuksi oikean laidan ”Toiminnot” kohdasta ”Lähetä hakemus”

Kapselissa on kuukausittainen huoltokatko kuukauden toisen tiistain jälkeisen viikon torstaina klo 8–12 välillä. Ajoitus juontuu Microsoftin Windows-päivityksistä, jotka tapahtuvat aina kuukauden toisena tiistaina.

Palveluissa saattaa tänä aikana ilmetä häiriöitä, mutta ne korjaantuvat huoltokatkon jälkeen.

Kuukausittaisten huoltokatkojen päivämäärät vuonna 2022
 • 20.1.2022
 • 17.2.2022
 • 17.3.2022
 • 21.4.2022
 • 19.5.2022
 • 23.6.2022
 • 21.7.2022
 • 18.8.2022
 • 22.9.2022
 • 20.10.2022
 • 17.11.2022
 • 22.12.2022

Yhteystiedot

Kapseli®

Kapseli-käyttöympäristöön liittyvät yhteydenotot

Paljonko Kapseli maksaa?

Katso eri konepakettien laskentakapasiteetit ja niiden hinnat.

Alla esitellyt konepaketit ja muut yksityis­kohdat valitaan tilauslomakkeella.

Kapselin käyttömaksu pohjautuu valittuun konepakettiin sekä mahdollisiin lisätilauksena tilattaviin asioihin, kuten esimerkiksi XL-laskentakapasiteetin ylittäviin tarpeisiin tai omiin ohjelmistoihin. Löydät ajantasaiset hinnat kootusti Hinnasto-sivulta.

Kapseli on aina tietolupakohtainen. Kunkin luvan mukaisesta Kapselista laskutetaan erikseen, eikä samaa ympäristöä ole lainsäädännön puitteissa mahdollista käyttää usean eri tietoluvan aineistojen analysointiin.

Konepakettien suorituskyky

Kaikissa konepaketeissa on oletuksena seuraavat tallennustilat:

 • Work: 300 GB
 • Data: 300 GB
 • Backup: 5 GB
 • Output: 10 GB

Konepaketin suorituskyky riippuu yhtäaikaisten käyttäjien määrästä ja käytettävien ohjelmistojen aiheuttamasta kuormituksesta. Yksi konepaketti (S/M/L/XL) on tarkoitettu noin kymmenelle käyttäjälle. Konepaketin hintaan sisältyy käyttäjäoikeus enintään 10 käyttäjälle.

Yhdelle konepaketille ei kannata lisätä yli kymmentä käyttäjää, jotta suorituskyky ei kuormitu liikaa. Jos tilaaja kuitenkin haluaa yhdelle konepaketille yli 10 käyttäjää, pidätämme oikeuden veloittaa teknisen räätälöinnin kustannuksia Findatan hinnaston mukaisesti.

Tietolupakohtaisen aineiston käsittely on myös mahdollista hajauttaa useammalle rinnakkaiselle konepaketille. Nämä konepaketit on kukin tilattava erikseen omina paketteinaan. Rinnakkaisten konepakettien tilaaminen saattaa vaatia räätälöintiä, josta veloitetaan Findatan hinnaston mukaisesti.

Konepakettien ja räätälöinnin hinnat

TuoteOminaisuudetHinta ilman arvonlisäveroaHinta arvonlisäveron kanssa (24 %)
Kapseli S– 8 GB RAM
– 4 ydintä
187,50 euroa/kk
(2 250,00 euroa/vuosi)
232,50 euroa/kk
(2 790,00 euroa/vuosi)
Kapseli M– 16 GB RAM
– 6 ydintä
229,17 euroa/kk
(2 750,00 
euroa/vuosi)
284,17 euroa/kk
(3 410,00 euroa/vuosi)
Kapseli L– 32 GB RAM
– 8 ydintä
291,67 euroa/kk
(3 500,00 euroa/vuosi)
361,67 euroa/kk
(4 340,00 euroa/vuosi)
Kapseli XL 64 GB RAM
– 8 ydintä
460,42 euroa/kk
(5 525,00 euroa/vuosi)
570,92 euroa/kk
(6 851,00 euroa/vuosi)
Tekninen räätälöintiEsimerkiksi XL-konekapasiteetin ylittävä laskentakapasiteetti.Erillisen tarjouksen mukaanalv +24 %
TyöaikakustannuksetKapselin räätälöinnin työaikakustannukset, esimerkiksi käyttäjien omien työkalujen asennus konepakettiin käyttäjien omilla lisensseillä.115,00 euroa/tunti142,60 euroa/tunti

Kapselia on mahdollista hyödyntää myös sellaisten aineistojen käsittelyyn, jotka eivät perustu Findatan myöntämiin lupiin.
Teemme aineistojen vastaanottamisesta, tarkistamisesta ja Kapseliin siirtämisestä työmääräarvion. Laskutamme työstä vähintään kaksi työtuntia (115 e/h) eli 230 euroa (285,20 sis. alv 24 %). Ilmoitamme kustannuksista asiakkaalle, mikäli työmääräarvio ylittää kaksi tuntia.

Mikäli haluat tilata Kapselin sellaisten aineistojen käsittelyyn, jotka eivät perustu Findatan myöntämiin lupiin, täytäthän oheisen ennakkotietolomakkeen (Word doc, 43 kt) ja liität sen Kapselin tilauslomakkeelle.

Pidätämme oikeuden muutoksiin Kapselin hinnoissa, mikäli syntyy Findatan toiminnasta riippumattomia hankintakustannusten muutoksia.

Mitä ohjelmistoja Kapselissa on?

Katso Kapselin vakio-ohjelmat ja niiden versiot.

Kaikkiin Kapselin virtuaalisiin konepaketteihin on asennettu vakiona alla olevasta taulukosta löytyvät ohjelmistot. Laajennamme ohjelmistovalikoimaa tarvittaessa.

OhjelmistoVersioLisätietoja
7-Zip19
Adobe Acrobat Reader DCAjantasainen
Anaconda 32019/10, 2020.07
GeoDa1.16
Git2.28.0
Google ChromeAjantasainen
IBM SPSS Statistics27
LibreOffice6.1Base, Calc, Draw, Impress, Math, Writer
LyX2.3
MiKTeX20.6
Notepad++7
QGIS3.10
R4Sisältää CRAN-kirjaston paketit
RStudio1.2
SAS9.4
Stata16
WinPython3.8

Miten Kapselia käytetään?

Lue pikaopas tai siirry yksityiskohtaisempiin käyttöohjeisiin.

Findatan tietoturvallinen Kapseli-käyttöympäristö on virtuaalikone, jonka käyttö vastaa hyvin pitkälti Windows-etätyöpöydän käyttämistä. Windows-etätyöpöytä taas vastaa hyvin pitkälti tietokoneen omaa työpöytää.

Kapselia pääsee käyttämään kirjautumalla sen etätyöpöydälle verkkoselaimen kautta. Kirjautuminen vaatii vahvaa, kaksivaiheista tunnistautumista, jossa käytetään Suomi.fi-tunnistusta ja kertakäyttöistä tekstiviestisalasanaa.

Suositeltavat selaimet ovat Firefox, Chrome tai Safari. Mitään erityistä suorituskykyä ei käyttäjän omalta koneelta vaadita, sillä laskentateho tulee Kapselista. Riittävän nopea verkkoyhteys sujuvoittaa käyttöä.

Kapselin kanssa käytettävän IP-osoitteen on oltava staattinen eli yleisimmin organisaation IP-osoite. Yleensä etätyössä oman organisaation IP-osoite voidaan saada käyttöön etäyhteyden esim. VPN-yhteyden kautta. Mikäli organisaation yhteyksissä on vaihtuvuutta, kannattaa kysyä oman organisaation IT-tuesta IP-osoitteiden koko osoiteavaruutta, jotta vaihtuvuus ei haittaa Kapselin käyttöä. Kapselia ei voi käyttää yksityisten IP-osoitteiden kautta.

Kapselissa on käytettävissä yleisimpiä tekstinkäsittely- ja tilasto-ohjelmistoja. Ohjelmistovalikoimaa päivitetään toiminnan kehittyessä.

Jos tarvitset vakiona saatavilla olevien ohjelmistojen lisäksi myös muita ohjelmistoja, niitä on mahdollista saada käyttöön lisätilauksesta. Lisäohjelmistojen tilaukset tehdään Kapseli-tilauksen yhteydessä tai Kapselin käytön aikana päivittämällä Kapseli-tilausta asiointipalvelussa. Lisäohjelmistot voivat olla joko open access- tai lisenssipohjaisia. Jos kyseessä on lisenssin vaativa ohjelmisto, vastuu lisensseistä on asiakkaalla itsellään. Veloitamme käyttäjien omien työkalujen/ohjelmistojen asennuksesta Kapselin konepakettiin 115,00 euroa/tunti (+ alv 24 %).

Katso myös: Kapselin käyttöohje

Voinko itse siirtää tiedostoja Kapseliin tai sieltä pois?

Kaikki tietojen siirto Kapseliin ja sieltä pois tapahtuu aina Findatan kautta. Kapselin etätyöpöydältä ei siis ole pääsyä internetiin, eikä tietojen siirtäminen tai kopioiminen omalta koneelta etätyöpöydälle ole mahdollista.

Rekisterinpitäjät toimittavat tietoluvalla myönnetyt tietoaineistot Findatalle, joka siirtää ne Kapseliin. Findatassa aineistot pseudonymisoidaan ja käsitellään tietojen minimointiperiaatteen mukaisesti ennen siirtoa asiakkaan käyttöön.

Minimointiperiaatteella tarkoitetaan, että henkilötietoja saa käsiteltäväksi vain siinä laajuudessa kuin niiden käyttötarkoituksen kannalta on välttämätöntä.

Tietoaineistojen perusteella tuotettuja analyysien tuloksia voi tuoda järjestelmästä ulos Findatan tarkistusmenettelyn kautta. Findata tarkistaa, että tulokset ovat riittävän hyvin anonyymejä, jonka jälkeen tuloksia on mahdollista myös julkaista.

Lisäksi voimme tarvittaessa siirtää aineiston muuhun tietoturvalliseen käyttöympäristöön kuin Kapseliin. Tämän voi kuitenkin tehdä vain välttämättömistä syistä ja muun käyttöympäristön tulee täyttää Findatan määrittämät tietoturvaedellytykset.

Katso myös: Tulosten tarkastamisen kriteerit

Asiakkaan omien tiedostojen toimittaminen Kapseliin

Ilmoita osoitteeseen data@findata.fi omista aineistoistasi

Kerro viestissä:

 • Tietoluvan diaari
 • Etäkäyttöympäristö Kapselin koodi
 • Nextcloud-tunnuksesi, mikäli sinulle on jo avattu Nextcloud-yhteys.  
  • Löydät tunnukset seuraavalla tavalla:
   • Kirjaudu Nextcloud-tiliisi.
   • Mene oikeassa yläreunassa olevaan profiilikuvakkeeseen.
   • Valitse Asetukset.
   • Tunnuksesi on FINDATA.local -loppuinen tunnus.
Nextcloud-yhteyden avaaminen

Mikäli sinulla on jo avattu Nextcloud-yhteys, siirry seuraavaan kohtaan.

 1. Siirry Findatan asiointipalveluun osoitteessa asiointi.findata.fi, ja täytä siellä oleva lomake nimeltä Nextcloud-rekisteröinti
 2. Lähetä lomake.
 3. Ilmoita osoitteeseen data@findata.fi, että lomake on täytetty.
 4. Mikäli rekisteröitymistä varten tarvitaan lisätietoja, yhteistyökumppanimme CSC on sinuun yhteydessä sähköpostitse.
 5. Kun saat CSC:ltä ilmoituksen, että yhteys on avattu, siirry seuraavan kohtaan.
Täytä Kapseliin toimitettavat tiedostot -lomake
 • Täytä alla oleva lomake ja toimita se Findataan Nextcloudin kautta samassa siirtokansiossa muiden tiedostojen kanssa.
 • Jos olet toimittamassa dataa, toimita samassa siirtokansiossa myös siihen liittyvä aineistokuvaus.

Kapseliin toimitettavat tiedostot -lomake (.docx-muotoinen Word-dokumentti, 28 kt)

Kuinka salata aineisto ja siirtää se Nextcloudiin?
 1. Pakkaa kaikki siirrettävät aineistot yhdeksi .zip-tiedostoksi.
  • Pakkaa mukaan myös aineistokuvaukset.
  • Varmista, että tiedoston nimessä ei ole välilyöntejä tai erikoismerkkejä (/,?+)[). Sallittuja erikoismerkkejä ovat piste, tavuviiva sekä alaviiva (.-_).
 2. Siirry verkkoselaimella osoitteeseen https://siirto.findata.fi/, ja kirjaudu järjestelmään ilmoittamallasi tunnistautumistavalla.
  • Etusivulla pitäisi näkyä kansio, jonka otsikkona on tietolupapäätöksen diaarinumero. Tarkista, että diaarinumero on oikea. 
  • Kansion sisältä löytyy tiedosto nimeltä journal_number.txt. Tarkista, että diaarinumero on oikea.
 3. Luo koneellesi kansio, johon on käyttöoikeudet vain aineiston käsittelyyn oikeutetuilla henkilöillä. Siirä tähän kansioon seuraavat vain neljä tiedostoa:
  • tekemäsi zip-tiedosto
  • Findata Encryption Tool (löytyy Salaustyökalut-kansiosta)
  • csc.pub (löytyy Salaustyökalut-kansiosta)
  • journal_number.txt -tiedosto. Saat ladattua tiedoston itsellesi klikkaamalla tiedoston perässä olevaa kolmea pistettä, ja valitsemalla Lataa.
 1. Avaa Findata Encryption Tool.
 1. Valitse salattava tiedosto (kohdassa 1. tekemäsi zip-tiedosto) ”Select File”-kohdasta (kts. kuva alla).
 1. Käynnistä salausprosessi painamalla ”Start Encryption” (kts. kuva alla)
 1. Kansioosi olisi nyt pitänyt tulla näkyviin kaksi uutta tiedostoa:
  • .c4gh-päätteinen tiedosto ja
  • .json-päätteinen tiedosto.
 2. Avaa projektin diaarinumeroa vastaavaa kansio Nextcloudissa
 3. Siirrä kohdassa 7. luomasi tiedostot kyseiseen kansioon.
 4. Lopulta Nextcloud-kansiossasi pitäisi olla kolme tiedostoa:
  • journal_number.txt
  • c4gh-päätteinen tiedosto
  • .json-päätteinen tiedosto.
 5. Kirjaudu ulos järjestelmästä.
 6. Ilmoita osoitteeseen data@findata.fi kun aineisto on siirretty..
 7. Kun Findatan käsittelijä on vahvistanut sinulle aineiston siirron onnistuneen, poista kaikki henkilötietoaineisto siirtoon käyttämästäsi kansiosta pysyvästi. Ei siis Nextcloud-kansiosta, vaan itse luomastasi kansiosta.
 8. Tyhjennä roskakori, jos olet toimittanut henkilötietoaineistoa.

Katso myös: Aineistojen toimittaminen Findataan

Kapselin käyttö muiden viranomaisten myöntämien lupien nojalla

Kapselia on mahdollista käyttää myös tilanteissa, joissa jokin muu viranomainen on myöntänyt luvan. Laskutamme tällöin aineistojen vastaanottamiseen, tarkistamiseen ja Kapseliin siirtämiseen liittyviä kustannuksia 2 työtuntia (115 e/h) = 230 euroa.

Yllä on kuvattu tarkemmin Kapselin tilaamiseen ja käyttöön liittyviä yksityiskohtia.

Kapselin tauotuspalvelu

Voit halutessasi laittaa Kapseli-käyttöympäristösi tauolle.

Voit laittaa Kapseli-käyttöympäristösi tauolle, jolloin käytössä oleva konepaketti poistetaan käytöstä tauotuksen ajaksi. Ylläpidämme tauon aikana käyttöympäristöä ja siellä olevia aineistoja, mutta käyttäjillä ei ole pääsyä käyttöympäristöön.

Tauotuksen aikana Kapseli-tilauksen on oltava voimassa, mutta tilauksesta peritään vain tauotuksen kuukausiveloitus. Kapselin vakioehdot ovat voimassa myös tauotuksen ajan.

Kun tilattu tauotus päättyy, käyttäjät pääsevät jälleen kirjautumaan Kapseliin. Käytöstä aletaan jälleen laskuttaa Kapselin konepakettimaksu kuukausittain.

Tauotuksen voi tilata asiointipalvelussamme. Minimitauko on kaksi kalenterikuukautta ja maksimitauko kyseisen Kapseli-tilauksen voimassaoloaika. Tauotuksen irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi.

Kaikkien Kapseli-tilausten käsittelyaika on yksi kuukausi.

Tauotuspalvelun käsittelyajat

Kaikkien Kapseli-tilausten käsittelyaika on yksi kuukausi. Minimitauko on kaksi kalenterikuukautta ja maksimitauko kyseisen Kapseli-tilauksen voimassaoloaika. Tauotuksen irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi.

Esimerkki 1. Kapseli on alun perin tilattu ajalle 1.1.2022–31.12.2025, ja kyseinen ympäristö halutaan laittaa tauolle 1.10.2022–1.12.2023.

 • Tilaa tauko viimeistään 31.8.2022, koska tilauksissa on yhden kuukauden käsittelyaika.

Esimerkki 2. Kapseli on laitettu tauolle 1.10.2022–1.12.2023, mutta halutaankin takaisin käyttöön jo 1.7.2023.

 • Irtisano tauko viimeistään 30.4.2023. Tilauksissa on yhden kuukauden käsittelyaika ja tauotuspalvelussa yhden kuukauden irtisanomisaika.

Tauotuspalvelun hinnasto:

TuoteHintaLisätietoja
Tauotuksen käsittelymaksu245,00 eur + ALV 24%Käsittelymaksu laskutetaan uuden tauotustilauksen yhteydessä sekä tilattaessa tauotuksen jatkoa.
Kuukausiveloitus87,00 eur + ALV 24%Laskutetaan per kk tauotustilauksen voimassaoloajan.

Aineiston säilytyspalvelu [TULOSSA]

Aineiston pitkäaikaiseen säilytykseen tarkoitettu palvelu Kapselin käyttäjille.

Kapselin käyttäjille tullaan julkaisemaan aineiston säilytyspalvelu tutkimustietojen säilyttämiseksi analysointivaiheen jälkeen. Toistaiseksi emme ota vastaan aineiston säilytyspalvelun tilauksia. Säilytyspalvelun palveluhinnasto tullaan esittelemään julkaisun yhteydessä.

Säilytyspalvelu mahdollistaa Kapselissa olevien tutkimusaineistojen pitkäaikaisen säilyttämisen niiden analysoimisen jälkeen. Säilytyspalvelu tilataan vähintään vuodeksi ja se vaatii voimassa olevan tietoluvan koko säilytysajalle.

Säilytyspalvelu on Kapselin lisäpalvelu ja tarjolla vain Kapseli-tilauksen yhteydessä. Pelkkää säilytyspalvelua ei ole mahdollista tilata, mikäli aineistoja on analysoitu jonkin muun palveluntarjoajan tietoturvallisessa käyttöympäristössä.

Kun säilytyspalvelu otetaan käyttöön, Kapseli-käyttöympäristö sekä mahdolliset ohjelmistoräätälöinnit poistetaan. Säilytyspalvelu säilyttää vain tietoluvalla tuotetut aineistot sekä mahdolliset tutkimukseen liittyvät tiedostot, kuten koodiscriptit.

Säilytyspalveluun siirretään kaikki tiedostot Kapselin D:, W: ja B: asemilta. Tiedostoformaatilla ei ole merkitystä. Säilytyspalvelun aloittamisen jälkeen aineistoihin ei voi tehdä muutoksia, vaan ne siirretään säilytyspalveluun aloituspäivämäärän mukaisessa tilassa.

Aineisto voidaan tarvittaessa palauttaa takaisin käsiteltäväksi uuteen Kapseli-käyttöympäristöön ja siirtää käsittelyn jälkeen takaisin säilytyspalveluun. Aineiston säilytyspalvelusta on mahdollista viedä aineistot myös muuhun tietoturvalliseen käyttöympäristöön, joka on hyväksytty Valviran ylläpitämään Toini-toisiokäyttörekisteriin. Kapselin käytöstä tai aineiston siirrosta muun palveluntarjoajan tietoturvalliseen käyttöympäristöön veloitamme työkustannukset alkavalta tunnilta Kapseli-hinnaston mukaisesti: Hinnasto

Jos tietolupa ei ole voimassa koko toivotun säilytysajan, hae ensin tietoluvan voimassaolon jatkamista muutoslupahakemuksella asiointipalvelussamme osoitteessa asiointi.findata.fi. Jos tietolupa on muun viranomaisen kuin Findatan myöntämä, pyydämme olemaan yhteydessä tietoluvan myöntäjään voimassaoloajan pidentämiseksi.

Milloin aineistot poistetaan Kapselista?

Katso vaihtoehdot Kapseli-tilauksen päättymisen jälkeen.

Kun Kapseli-käyttöympäristön tilaus päättyy, käyttäjiltä katkaistaan pääsy Kapseliin ja aineisto poistetaan pysyvästi. Findata ei säilytä aineistosta kopiota.

Aineisto poistetaan pysyvästi, vaikka tietolupa olisi voimassa Kapseli-tilauksen päättymisen jälkeen. Aineiston toisiolain mukaisen, tietolupaa edellyttävän käsittelyn – johon siis säilytys lukeutuu – tulee aina tapahtua auditoidussa tietoturvallisessa käyttöympäristössä.

Vaihtoehtoisesti voit

1. jatkaa Kapselin käyttöä tekemällä uuden Kapseli-tilauksen asiointipalvelussa

2. jatkaa Kapselin käyttöä ja tauottaa Kapselin käytön määräajaksi (tauotus vaatii voimassa olevan Kapseli-tilauksen)

3. tilata aineistolle pitkäaikaisen aineiston säilytyspalvelun (tulossa)

Jos emme saa asiakkaalta tietoa jatkotoimista Kapseli-tilauksen päätyttyä, poistamme Kapseli-käyttöympäristön sekä Kapseliin tallennetut aineistot ja mahdolliset muut tiedostot ja ohjelmistot pysyvästi.

Säilytyspalvelun tilaamisen, tauotuksen tai Kapselin käytön jatkamisen edellytyksenä on voimassa oleva tietolupa. Voit hakea tietoluvan voimassaolon jatkamista muutoslupahakemuksella.

Lisätietoja

 • Uuden Kapseli-tilauksen tekeminen tai olemassa olevan tilauksen päivittäminen: asiointi.findata.fi

Usein kysytyt kysymykset

Miten rekisterinpitäjä toimittaa poimitut aineistot Findatalle?

Rekisterinpitäjien ohjeet poimittujen aineistojen toimittamiseen löydät Aineistojen toimittaminen Findataan -sivulta.

Saanko yhdistää muita tietoja Findatalta saatuun aineistoon?

Toisiolain alaisia aineistoja on mahdollista yhdistää muihin tietoihin, kuten itse kerättyyn aineistoon tai jonkin muun luvan perusteella saatuun aineistoon. Lähtökohtaisesti yhdistämisen tekee aina Findata tai tilastoviranomainen.

Mikäli haluat myöhemmin yhdistää aineistoja Findatan kautta saamiisi aineistoihin, toimita yhdistettävistä tiedoista muutoshakemus. Lisätietoa sivulta Muutosluvat.

Jos haet Findatan luvittamaan aineistoon yhdistettäväksi tutkittavan suostumuksella hankittua aineistoa, tulee tutkittavan tiedote- ja suostumusmallien olla hakemuksen liitteenä.

Jos aineistot on saatu muiden toimijoiden luvilla, ilmoita hakemuksessa seuraavat tiedot:

 • Luvan diaarinumero, luvan myöntäjä, lupapäivämäärä.
 • Jos lupaprosessi on käynnissä, taho jolta lupaa haetaan ja lupaprosessin aloituspäivämäärä.
 • Lyhyt kuvaus muiden aineistojen tietosisällöistä.
 • Älä liitä muiden aineistojen lupia hakemukseen. Hakemuskäsittelijä pyytää niitä tarvittaessa erikseen.
Voiko tutkija asentaa tietoturvalliseen käyttöympäristöön ohjelmistoja?

Findatan Kapseli-käyttöympäristöön on mahdollista tuoda omia ohjelmistoja Findatan kautta. Ohjelmistoon on löydyttävä virallinen lisenssi ja asennusohje, ja ennen asennusta ohjelmiston tietoturvallisuus ja yhteensopivuus käyttöympäristön kanssa arvioidaan. Asennuksen suorittaa käyttöympäristön ylläpitäjä ja asennuksesta peritään maksu työmääräpohjaisesti.

Muiden palveluntarjoajien tietoturvallisten käyttöympäristöjen ohjelmistoista vastaavat kyseiset palveluntarjoajat.

Mitä tarkoitetaan anonymisoinnilla ja pseudonymisoinnilla?

Anonymisointi tarkoittaa henkilötietojen muuttamista sellaiseen muotoon, että yksittäisen henkilön tunnistaminen estyy peruuttamattomasti. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi suorien tunnisteiden poistamista ja lisäksi aineiston karkeistamista yleiselle tasolle siten, että henkilötietoja ei voi muuttaa enää takaisin tunnistettaviksi millään tavalla.

Pseudonymisointi tarkoittaa henkilötietojen muuttamista esimerkiksi koodattuun muotoon. Tällöin nimet ja henkilötunnukset voidaan poistaa ja korvata muulla yksilöllisellä tunnisteella eli koodilla. Usein säilytetään koodiavain, jolla tietoihin voidaan palauttaa suorat henkilötiedot. Pseudonymisoidut tiedot ovat yhä henkilötietoja.

Voinko laittaa Kapseli-tilaukseni tauolle?

Voit laittaa Kapseli-käyttöympäristösi tauolle, jolloin käytössä oleva konepaketti poistetaan käytöstä tauotuksen ajaksi. Ylläpidämme tauon aikana käyttöympäristöä ja siellä olevia aineistoja, mutta käyttäjillä ei ole pääsyä käyttöympäristöön.

Tauotuksen aikana Kapseli-tilauksen on oltava voimassa, mutta tilauksesta peritään vain tauotuksen kuukausiveloitus. Kapselin vakioehdot ovat voimassa myös tauotuksen ajan.

Kun tilattu tauotus päättyy, käyttäjät pääsevät jälleen kirjautumaan Kapseliin. Käytöstä aletaan jälleen laskuttaa Kapselin konepakettimaksu kuukausittain.

Tauotuksen voi tilata asiointipalvelussamme. Minimitauko on kaksi kalenterikuukautta ja maksimitauko kyseisen Kapseli-tilauksen voimassaoloaika. Tauotuksen irtisanomisaika on yksi kalenterikuukausi.

Kaikkien Kapseli-tilausten käsittelyaika on yksi kuukausi.

Hinnasto:

TuoteHintaLisätietoja
Tauotuksen käsittelymaksu245,00 eur + ALV 24%Käsittelymaksu laskutetaan uuden tauotustilauksen yhteydessä sekä tilattaessa tauotuksen jatkoa.
Kuukausiveloitus87,00 eur + ALV 24%Laskutetaan per kk tauotustilauksen voimassaoloajan.
En pääse kirjautumaan Kapseliin, mikä avuksi?

Varmista ennen kirjautumista, että käyttäjätunnuksesi on rekisteröity ja käyttövalmis. Jos et ole varma tunnuksesi käyttövalmiudesta, ole yhteydessä Findatan yhteyshenkilöön tai Kapselin neuvontaan: kapseli@findata.fi

Näin kirjaudut Kapseliin:

 1. Asenna Duo Mobile -sovellus matkapuhelimeesi ja aktivoi se (kehittäjä: Duo Security Inc.). Jos olet jo asentanut ja aktivoinut sovelluksen, siirry kohtaan 2.
  • Asennus: hae Duo Mobile -sovellus matkapuhelimesi sovelluskaupasta ja asenna se.
  • Aktivointi: Kapseli-tilauksen yhteydessä ilmoitettuihin matkapuhelinnumeroihin lähetetään automaattisesti aktivointiviesti Duo Mobilen käyttöä varten. Sovellus aktivoidaan käyttöön klikkaamalla aktivointiviestissä olevaa linkkiä.
 2. Kirjaudu Kapseliin osoitteessa https://kapseli.findata.fi käyttäen tietokoneen verkkoselainta.
  • Valitse kirjautumissivulla olevasta listasta se tunnistautumistapa, joka on ilmoitettu rekisteröitymisessäsi. Kirjaudu tunnistautumisen vaatimien välivaiheiden kautta.
 3. Valitse käytettävissä olevista käyttäjäympäristöistä se, jota aiot käyttää. Jos käytössäsi on vain yksi käyttäjäympäristö, siirry seuraavaan kohtaan.
  • Valinnan jälkeen järjestelmä siirtyy tunnistautumisen toiseen vaiheeseen.
 4. Kaksivaiheisen tunnistautumisen toinen vaihe.
  • Kirjaudu käyttäjäympäristöön.
  • Saat Duo Mobileen ilmoituksen kirjautumisyrityksestä. Tekemäsi kirjautuminen hyväksytään Duo Mobilen kautta valitsemalla ”Approve”.
Näin tilaat Kapselin
 1. Kirjaudu asiointipalveluumme osoitteessa: asiointi.findata.fi
 2. Valitse ylävalikosta ”Aineistoluettelo”
 3. Selaa alaspäin ja valitse Hae uusia käyttöoikeuksia -otsikon alta ”Etäkäyttöympäristön tilaus” ja paina sen kohdalla ”Lisää koriin”
 4. Paina tämän jälkeen ”Hae”
 5. Täytä hakemuslomake
  • Kirjoita Hakija-kenttään oma nimesi
  • Lisää sen jälkeen ”Kutsu jäsen…” -painikkeen avulla kaikki ne henkilöt ja sähköpostiosoitteet, jotka tarvitsevat käyttöoikeuden Kapseliin
  • Kutsutut henkilöt liittyvät käyttäjiksi käyttäen Suomi.fi-tunnistautumista (ei esim. Haka-tunnistautumista)
  • Täytä loput lomakkeesta
  • Lisää Lisätietoja-kenttään käsittelijöiden nimet, sähköpostiosoitteet ja IP-osoitteet tilausohjeiden mukaisesti (IP-osoitteiden on oltava julkisia/kiinteitä)
 6. Valitse lopuksi oikean laidan ”Toiminnot” kohdasta ”Lähetä hakemus”

Katso myös

Vakioehdot

Kapselin käyttäjät sitoutuvat noudattamaan sitä koskevia vakioehtoja, jotka löydät täältä. Lue lisää Vakioehdot

Anonyymien tulosten tuottaminen

Tältä sivulta löydät ohjeet anonyymien tulosten tuottamiseen. Lue lisää Anonyymien tulosten tuottaminen

Kapselin hinnasto

Katso saatavilla olevat konepaketit ja niiden hinnat. Lue lisää Kapselin hinnasto

Tapahtumat

13.12.2022 Teams

Aineistoeditori-koulutus 13.12.2022

Tervetuloa Findatan järjestämään koulutukseen Aineistoeditori-työkalun käytöstä tiistaina 13.12.2022 klo 12–15. Aineistoeditori (aineistoeditori.fi) on kansallinen aineistojen kuvailujärjestelmä, jonka kautta aineistokuvauksia voi julkaista avoimessa Aineistokatalogi-palvelussa (aineistokatalogi.fi). Koulutuksissa käydään läpi Aineistoeditorin käytön perusteet ja tehdään käytännön…
13.12.2022

Hakemusklinikka 13.12.2022 – Näin teet hyvän tietolupahakemuksen + TAYS-tietoisku

Tervetuloa sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomaisen Findatan hakemusklinikalle tiistaina 13.12.2022 klo 14.00–15.30. Ei ennakkoilmoittautumista, liity mukaan alla olevasta linkistä. Mitä: Findatan hakemusklinikkaMissä: Teams-kokous, liity kokoukseen tästäMilloin: Tiistai 13.12.2022 klo 14.00–15.30 Hakemusklinikan tarkoitus on tarjota käytännönläheistä tukea…
15.12.2022

Findatan infotilaisuus 15.12.2022

Tervetuloa kuulemaan ajankohtaiskatsaus toiminnastamme torstaina 15.12.2022 klo 14.00–15.30. Mitä: Findatan infotilaisuusMissä: Teams-kokous, osallistu kokoukseen tästäMilloin: Torstai 15.12.2022 klo 14.00–15.30 Ilmoittautuminen Ilmoittaudu tästä linkistä. Lähetämme ilmoittautuneille muistutuksen ja osallistumislinkin muutama päivä ennen tilaisuutta. Kannattaa varata päivä kalenterista…

Uutiset

Tietoluvan hakija: varmista poimintojen toteutettavuus rekisterinpitäjiltä jo ennen hakemuksen jättämistä

01.12.2022
Julkaisimme hakijoiden tueksi aiempaa kattavamman poimintakuvauslomakkeen, jolla voi tiedustella rekisterinpitäjiltä poimintojen toteutettavuudesta… Lue lisää Tietoluvan hakija: varmista poimintojen toteutettavuus rekisterinpitäjiltä jo ennen hakemuksen jättämistä

Töihin Findatalle? Hae asiantuntijan tehtävään 8.12. mennessä

28.11.2022
Haemme aineistopalveluihin asiantuntijaa vakinaiseen työsuhteeseen, aloitus 1.3.2023 tai sopimuksen mukaan. Asiantuntija toimii asiakkaiden… Lue lisää Töihin Findatalle? Hae asiantuntijan tehtävään 8.12. mennessä

STM:n maksuasetus Findatan hinnoista vuodelle 2023 on lausuttavana

16.11.2022
Palveluidemme hinnat perustuvat sosiaali- ja terveysministeriön asetukseen Sosiaali- ja terveysalan tietolupaviranomaisen suoritteiden maksullisuudesta…. Lue lisää STM:n maksuasetus Findatan hinnoista vuodelle 2023 on lausuttavana