Päivitetty 30.12.2022

Kapselin käyttöohje

Tältä sivulta löydät yksityiskohtaiset ohjeet Kapselin tilaamiseen, käyttämiseen ja tulosten tarkastamiseen.

Tietoturvallisen Kapseli-käyttöympäristön käyttö

Tietoturvallinen Kapseli-käyttöympäristö vastaa hyvin pitkälti oman koneen työpöytää, mutta Kapselin työpöytä on etäyhteyden päässä. Tietoturvamääräysten takia Kapselin käytössä on muutamia eroja verrattuna tavallisen työpöydän käyttöön:

 • Kapselista ei ole pääsyä internetiin. Vaikka selain on asennettu, sitä voi käyttää vain paikallisesti esimerkiksi html-muotoisten dokumenttien avaamiseen.
 • Tietojen kopioiminen etätyöpöydän ja  oman tietokoneen  välillä on estetty.
 • Kapselin näkymästä ei saa ottaa kuvaa.
 • Mitään tietoja tai kuvia tai muuta materiaalia ei voi itsenäisesti siirtää Kapseliin vaan kaikki tietojen siirto tapahtuu Findatan kautta.

Kapselin kanssa käytettävän IP-osoitteen on oltava staattinen eli yleisimmin organisaation IP-osoite. Yleensä etätyössä oman organisaation IP-osoite voidaan saada käyttöön etäyhteyden esim. VPN-yhteyden kautta. Mikäli organisaation yhteyksissä on vaihtuvuutta, kannattaa kysyä oman organisaation IT-tuesta IP-osoitteiden koko osoiteavaruutta, jotta vaihtuvuus ei haittaa Kapselin käyttöä. Kapselia ei voi käyttää yksityisten IP-osoitteiden kautta.

Näin tilaat Kapselin
 1. Kirjaudu asiointipalveluumme osoitteessa: asiointi.findata.fi
 2. Valitse ylävalikosta ”Aineistoluettelo”
 3. Selaa alaspäin ja valitse Hae uusia käyttöoikeuksia -otsikon alta ”Etäkäyttöympäristön tilaus” ja paina sen kohdalla ”Lisää koriin”
 4. Paina tämän jälkeen ”Hae”
 5. Täytä hakemuslomake
  • Kirjoita Hakija-kenttään oma nimesi
  • Lisää sen jälkeen ”Kutsu jäsen…” -painikkeen avulla kaikki ne henkilöt ja sähköpostiosoitteet, jotka tarvitsevat käyttöoikeuden Kapseliin
  • Kutsutut henkilöt liittyvät käyttäjiksi käyttäen Suomi.fi-tunnistautumista (ei esim. Haka-tunnistautumista)
  • Täytä loput lomakkeesta
  • Lisää Lisätietoja-kenttään käsittelijöiden nimet, sähköpostiosoitteet ja IP-osoitteet tilausohjeiden mukaisesti (IP-osoitteiden on oltava julkisia/kiinteitä)
 6. Valitse lopuksi oikean laidan ”Toiminnot” kohdasta ”Lähetä hakemus”

Kapseliin kirjautuminen

Varmista ennen kirjautumista, että käyttäjätunnuksesi on rekisteröity ja käyttövalmis. Jos et ole varma tunnuksesi käyttövalmiudesta, ole yhteydessä Findatan yhteyshenkilöön.

 1. Asenna Duo Mobile -sovellus matkapuhelimeesi ja aktivoi se (kehittäjä: Duo Security Inc.). Jos olet jo asentanut ja aktivoinut sovelluksen, siirry kohtaan 2.
  • Asennus: hae Duo Mobile -sovellus matkapuhelimesi sovelluskaupasta ja asenna se.
  • Aktivointi: Kapseli-tilauksen yhteydessä ilmoitettuihin matkapuhelinnumeroihin lähetetään automaattisesti aktivointiviesti Duo Mobilen käyttöä varten. Sovellus aktivoidaan käyttöön klikkaamalla aktivointiviestissä olevaa linkkiä. Jos puhelin vaihtuu, tarvitaan uusi aktivointikoodi.
 2. Kirjaudu Kapseliin osoitteessa https://kapseli.findata.fi käyttäen tietokoneen verkkoselainta.
  • Valitse kirjautumissivulla olevasta listasta se tunnistautumistapa, joka on ilmoitettu rekisteröitymisessäsi. Kirjaudu tunnistautumisen vaatimien välivaiheiden kautta.
 3. Valitse käytettävissä olevista käyttäjäympäristöistä se, jota aiot käyttää. Jos käytössäsi on vain yksi käyttäjäympäristö, siirry seuraavaan kohtaan.
  • Valinnan jälkeen järjestelmä siirtyy tunnistautumisen toiseen vaiheeseen.
 4. Kaksivaiheisen tunnistautumisen toinen vaihe.
  • Kirjaudu käyttäjäympäristöön.
  • Saat Duo Mobileen ilmoituksen kirjautumisyrityksestä. Tekemäsi kirjautuminen hyväksytään Duo Mobilen kautta valitsemalla ”Approve”.

Tietojen siirto ja kansiorakenne

Kaikki Kapselin ohjelmistoasennukset ja tietojen siirrot tapahtuvat tilausten ja tarkastusten kautta. Mitään tietoja ei voi itsenäisesti viedä Kapseliin tai tuoda sieltä ulos.

Tietoluvassa määritellään ne tiedot, joiden käsittelyyn lupa on myönnetty. Tiedot kootaan, yhdistellään, esikäsitellään ja tarvittaessa pseudonymisoidaan tai anonymisoidaan Findatan toimesta. Tietojen käytössä tarvittava lisätieto, kuten esim. julkisesti saatavilla oleva tilastotieto, vaatii myös Findatan tarkastuksen ja tietojen siirron Kapseliin.

Kapselista löytyy seuraava kansiorakenne:

 • Data (D:)
 • Backup (E:)
 • CRAN (N:)
 • Output (O:)
 • Work (W:)

Tietoluvassa määritellyt tiedostot ovat saatavilla Data (D:) -asemalta. Data-asema on kirjoitussuojattu. Myös muut Kapseliin toimitettavat tiedostot, kuten mahdolliset ohjelmakoodit, siirtyvät Data-asemalle tarkastuksen jälkeen. Työskentelyä varten on käytettävissä Work (W:) -kansio, jonne käytettävät tiedostot kannattaa kopioida Data-asemalta.

Tietojen siirtoon tarkoitetusta Output (O:) -kansiosta tiedot siirretään Findatan järjestelmään tarkastettavaksi. Huomaa, että siirrettäväksi laitettavien tietojen tulee olla anonyymissä muodossa. Myös ohjelmakoodien osalta tulee varmistua, ettei henkilötietoa sisälly siirrettäviin tiedostoihin.

Tiedot, jotka halutaan varmuuskopioida, viedään Backup (E:) -kansioon. CRAN (N:)-kansio sisältää R-ohjelmiston käyttämiseen tarvittavia ohjelmistopaketteja.

Poistuminen järjestelmästä

Kapselin etätyöpöydän käytön voi lopettaa kahdella eri tavalla.

 • Sign out löytyy vasemmassa alareunassa olevan ihmishahmon takaa. Tätä vaihtoehtoa on suositeltava käyttää, kun olet lopettanut tietojen käsittelyn. Sign out -vaihtoehdon kautta  poistuessasi vapautat etätyöaseman resurssit.
 • Disconnect löytyy Power-napin takaa. Tätä vaihtoehtoa kannattaa käyttää silloin, jos jokin ajo pitää jättää pyörimään, kun poistut työasemalta. Resurssit jäävät tällöin varatuksi.

Molempien vaihtoehtojen jälkeen näet vaihtoehdot Reconnect ja Logout. Uloskirjautuessa valitse vaihtoehto Logout. Sulje selain ellet halua kirjautua takaisin.

Kapselin ohjelmistot

Kaikkiin Kapselin virtuaalisiin konepaketteihin on asennettu vakiona alla olevasta taulukosta löytyvät ohjelmistot. Laajennamme ohjelmistovalikoimaa tarvittaessa.

Uusissa konepaketeissa on vakio-ohjelmien uudet versiot 1.12.2022 alkaen. Ohjelmistot päivittyvät ongelmatilanteissa tai tietoturvaan liittyvissä päivityksissä kaikkiin konepaketteihin tarpeen mukaan.

OhjelmistoVersioVersio 1.12.2022 alkaenLisätietoja
7-Zip1922
Adobe Acrobat Reader DCAjantasainenAjantasainen
Anaconda 32019/10, 2020.072022.05Käyttää Python Wheeliä 3.9
GeoDa1.161.20
Git2.28.02.38.0 
Google ChromeAjantasainenAjantasainen
IBM SPSS Statistics2727
LibreOffice6.17.4Base, Calc, Draw, Impress, Math, Writer
LyX2.33
MiKTeX20.622.7
Notepad++78
QGIS3.103.26
R44Sisältää CRAN-kirjaston paketit
RStudio1.22022.07.2+576
SAS9.49.4
Stata1616
WinPython3.83.8

Lisäohjelmistojen tilaus

Mikäli käyttäjällä on tarve muille kuin peruspakettiin kuuluville ohjelmistoille, niitä voidaan asentaa erillisenä maksullisena tilauksena. Lisäohjelmistojen tilaukset tehdään Kapseli-tilauksen yhteydessä tai Kapselin käytön aikana päivittämällä Kapseli-tilausta asiointipalvelussa. Lisäohjelmistot voivat olla joko open access- tai lisenssipohjaisia. Jos kyseessä on lisenssin vaativa ohjelmisto, vastuu lisensseistä on asiakkaalla itsellään. Veloitamme käyttäjien omien työkalujen/ohjelmistojen asennuksesta Kapselin konepakettiin 115,00 euroa/tunti (+ alv 24 %).

Omien tiedostojen siirto Kapseliin

Kapseli toimii projektin työpöytänä koko aineiston käsittelyn ajan. Lähtökohtaisesti aineistojen käsittely tapahtuu Kapselissa eli vain valmiit analyysitulokset tuodaan järjestelmän ulkopuolelle. Analyysiin tarvittavan ohjelmakoodin tuottamiseen pätee sama ajatus, että koodia tuotetaan järjestelmän sisällä.

Käytännössä kuitenkin monesti analyysirunkona toimii jokin aiempi ohjelmakoodi. Aiempien koodien ja muiden omien tiedostojen (tutkimusprotokolla, muuttujien kuvaukset tms.) tuominen Kapseliin on mahdollista Findatan kautta.

Katso tarkempi omien tietojen siirtämisen ohje sivulta Aineistojen ja tiedostojen toimittaminen Findataan.

R-ohjelman CRAN-yleisrepositorion käyttö

CRAN-yleisrepositorion käyttöönotto

Cran-yleisrepositorio löytyy osoitteesta: https://cran.findata.local/

1. Poista .Renviron -tiedosto Documents -kansiosta tai Projekti -kansiosta (WORK). Voit vaihtoehtoisesti muokata tiedostoa ja poistaa seuraavia rivejä:

RSTUDIO_DISABLE_PACKAGES=TRUE

R_LIBS_USER=N:/

2. Luo .Rprofile-tiedosto Documents -kansioon alla olevilla tiedolla:

local({

r ←getOption(”repos”)

r[”CRAN”] <-”https://cran.findata.local/”

options(repos = r)

})

Voit myös kopioida .Rprofile-tiedoston  D:\-asemalta (DATA)

3. Käynnistä RStudio uudelleen.

  Voit asentaa R-paketteja install.packages(”PACKAGE”)-komennolla. Jos haluat mieluummin käyttää graafista käyttöliittymää pakettien asentamiseen, löydät sen RStudiosta kohdasta Tools -> Install Package. Kun paketti on asennettu, lataa paketti library()-toiminnolla.

  Tulosten tarkastaminen

  Aineistojen käsittely tapahtuu Kapseli-käyttöympäristössä ja vain valmiit analyysitulokset tuodaan järjestelmän ulkopuolelle. Luvansaaja tuottaa tulokset anonyymissa muodossa ja Findata varmistaa tulosten anonymiteetin.

  Prosessi tulosten anonymiteetin varmistamiseen on seuraava:

  1. Tarkista julkaistavaksi tarkoitettujen tulosten anonymiteetti suhteessa ohjeeseemme, joka löytyy sivulta Anonyymien tulosten tuottaminen
  2. Siirrä tulokset ja yhteenvetolomake Kapseli-käyttöympäristön Output-aseman kautta Findatalle.
   • Täytä ja liitä mukaan yhteenvetolomake (Pyyntö varmistaa tulosten anonymiteetti) Yhteenvetolomake löytyy Kapselin D-asemalta zip-tiedostosta Käyttöohjeet_User_guide_04042022.zip.
   • Pakkaa tulokset ja yhteenvetolomake zip-kansioon ja nimeä se seuraavasti: Tulokset_tietoluvan_diaari_käyttöympäristön_tunniste_siirtopäivämäärä (anna päivämäärä muodossa ppkkvvvv, esim. Tulokset_THL_1234_14.02.00_2020_a01_15032022).
   • Luo Output-asemalle tyhjä tekstitiedosto, jonka nimi on ZZZ_READY.txt, jolloin zip-kansio siirtyy automaattisesti Findatalle. Tarkista huolellisesti, että ZZZ_READY-tiedosto on nimetty oikein, jotta siirto onnistuu. Siirrot tapahtuvat tasatunnein ja 30 minuutin välein. Siirretyt tiedostot poistuvat automaattisesti tämän jälkeen Output-asemalta.
   • Voit halutessasi lähettää tiedon siirrosta Findatalle (data@findata.fi). Olemme yhteydessä, jos siirto ei ole tullut perille (onnistuneesta siirrosta ei tule kuittausta).
  3. Tarkastamme pyynnöt viiden arkipäivän sisällä ja toimitamme tulokset siirtopalvelu Nextcloudin välityksellä luvansaajalle tai olemme yhteydessä luvansaajaan, jos tarvitsemme lisätietoja.
   • Jos tulostiedostot ovat erittäin laajoja, viiden arkipäivän aikaraja ei välttämättä toteudu.

  Katso myös

  Vakioehdot

  Kapselin käyttäjät sitoutuvat noudattamaan sitä koskevia vakioehtoja, jotka löydät täältä. Lue lisää Vakioehdot

  Anonyymien tulosten tuottaminen

  Tältä sivulta löydät ohjeet anonyymien tulosten tuottamiseen. Lue lisää Anonyymien tulosten tuottaminen

  Kapselin hinnasto

  Katso saatavilla olevat konepaketit ja niiden hinnat. Lue lisää Kapselin hinnasto