Rekisterinpitäjä: katso Aineistoeditorin uudet ominaisuudet ja ilmoittaudu kevään koulutuksiin

Aineistoeditorin ja Aineistokatalogin kehittäminen etenee. Uusina ominaisuuksina palveluihin on tullut kieliversioiden hallinta ja muutoksia kuvausten tuomiseen CSV-tiedostolla. Jatkamme myös koulutuksia Aineistoeditorin käyttöön maaliskuussa ja toukokuussa, ilmoittaudu mukaan!

Kuvauksia mahdollista tehdä kolmella kielellä

Aineistokuvauksia on nyt mahdollista tehdä Aineistoeditorissa suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi. Myös Aineistoeditorin ja Aineistokatalogin käyttöliittymiä voi käyttää kyseisillä kielillä. Tietosuojailmoituksia saa toistaiseksi tuotettua ainoastaan suomeksi Aineistoeditorin Hallinnolliset tiedot -välilehdeltä.

Huomaathan, että Aineistoeditorin käyttöliittymän kieli on eri asia kuin aineistokuvauksen sisällön kieli. Valitse aina oikea sisältöä vastaava kieli tehdessäsi kuvauksia:

  • Kun syötät uutta aineistokuvausta, valitse kieli Muokkauskieli-valikossa.
  • Kun muokkaat olemassa olevaa kuvausta, klikkaa kielikuvaketta aineistokuvauksen nimen yhteydessä.

Katso ohjeet monikielisten aineistokuvausten tekemiseen THL:n Yhteistyötiloista: Aineistoeditorin käyttö ja aineistojen kuvailu

Uusia ominaisuuksia muuttujakuvausten CSV-tuontiin

Uusia muuttujakuvauksia voi lisätä manuaalisesti tai tuoda CSV-tiedostolla. Muokkaukset tehdään lataamalla olemassa olevat muuttujatiedot Aineistoeditorista, tekemällä muutokset esimerkiksi Excelissä ja lataamalla muokattu CSV-tiedosto takaisin Aineistoeditoriin. Muuttujakuvauksia on mahdollista tuoda ainoastaan yhdellä kielellä kerrallaan.

Mikäli päivität olemassa olevia muuttujakuvauksia, valitse muokatun CSV-tiedoston tuonnin yhteydessä jatkossa ”Päivitä olemassa olevia muuttujia”. Näin toimitaan myös silloin, kun muuttujakuvauksista tehdään kieliversioita.

Muuttujakuvausten poistaminen tehdään manuaalisesti Aineistoeditorin käyttöliittymässä.

Katso ohjeet muuttujakuvausten tuomiseen THL:n Yhteistyötiloista: Muuttujakuvausten tuonti CSV-tiedostosta

Ilmoittaudu kevään koulutuksiin

Järjestämme jälleen koulutuksia Aineistoeditori-työkalun käyttöön, joissa käydään läpi Aineistoeditorin perusteet ja tehdään käytännön harjoitus kuvaustietojen tuomiseksi Aineistoeditoriin.

Lisäksi koulutuspäivänä on mahdollisuus keskustella sote-aineistojen kuvailutyöstä yleisesti ja käydä läpi omassa aineistokuvailutyössä mahdollisesti eteen tulleita pulmia.

Ilmoittaudu Aineistoeditori-koulutukseen tästä linkistä: https://link.webropol.com/s/aineistoeditori-kevat-2022 

Koulutukset järjestetään etäopetuksena Microsoft Teamsin avulla. Yhden koulutuspäivän maksimiosallistujamäärä on 30 henkilöä. Koulutukset ovat maksuttomia.

Koulutusten ajankohdat

Lisätiedot

Peija Haaramo

Johtava asiantuntija, aineistokuvaukset 029 524 7888