Torstaina 28.4. järjestettiin toisiolain tulkintoja selkeyttävän yhteishankkeen toinen työpaja, jonka teemana oli luvitustoiminta ja maksut. Yleiskatsauksen lisäksi pyrittiin saavuttamaan yhteisymmärrys prosessin etenemisestä ja eri osapuolten rooleista siinä.
Työpajassa käytiin läpi hakemus- ja aineistokäsittelyä, niiden käytäntöjä sekä avattiin erilaisia rekisterinpitäjiä koskevia määräaikoja, jotka osaltaan vaikuttavat prosessin kestoon. Osapuolia on usein hyvin monia, ja jokaisen toiminta vaikuttaa kokonaisuuteen. Keskustelussa korostettiin Findatan ja rekisterinpitäjien yhteistyön tärkeyttä ja tuotiin esille siinä jo saavutettuja tuloksia, kuten Findatan tekemät ehdolliset päätökset epävarmojen aineistojen osalta.
Lisäksi tarkasteltiin lupien ja poimintojen kokonaiskustannuksia. Työryhmän jäsenistä Varsinais-Suomen edustaja esitteli heillä jo käytössä olevaa hinnastoa ja ilmoittautui mukaan kustannusten läpinäkyvyyttä koskevaan jatkokehitystyöhön.
Keskustelussa nousi esiin mm. ehdotus rekisterinpitäjien valmiista kustannusarvioista tietyn tyyppisiin poimintoihin sekä Findatan valmisaineistopaketit kysytyimmistä aineistoista.
Rekisterinpitäjiltä toivottiin tietoa niiden myöntämistä tietoluvista, lupaprosessin kestosta ja rekisterinpitäjien myöntämien tietolupien ja aineistonpoimintojen hinnoista.
Keskustelua käytiin myös siitä, millä tavoin Findatan ja rekisterinpitäjien yhteistyötä voitaisiin tulevaisuudessa kehittää, jotta lupien ja aineistojen saamisen aikatauluissa ilmenneitä haasteita kyettäisiin ratkaisemaan yhdessä yhteisten asiakkaiden hyödyksi.
Keskustelussa nousi esiin mm. ehdotus rekisterinpitäjien valmiista kustannusarvioista tietyn tyyppisiin poimintoihin sekä Findatan valmisaineistopaketit kysytyimmistä aineistoista. Ne luonevat pohjaa entistä sujuvammalle yhteistyölle.
Yhteinen pyrkimys on jo selkeä: tuottaa hyviä aineistoja laadukkaan tutkimuksen aikaansaamiseksi suomalaisista rekisteriaineistoista. Keskustelu jatkuu torstaina 5.5. järjestettävässä työpajassa, jossa käsitellään tietoturvallisia käyttöympäristöjä ja niiden vaatimuksia.
Yhteistyössä mukana
- Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
- Itä-Suomen yliopisto
- Keski-Uudenmaan sote Keusote
- Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
- Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
- Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri
- Sitra
- Sosiaali- ja terveysministeriö
- Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri