Uudistimme findata.fi-verkkopalveluamme. Tavoitteena on tarjota helpompaa asiointia ja täsmällisempää tietoa. Tervetuloa tutustumaan palautteen perusteella tehtyihin parannuksiin!

Ensimmäisten kahden toimintavuoden aikana meille on kertynyt paljon tietoa uuden lainsäädännön käytännön soveltamisesta. Myös omat palvelumme ovat olleet jatkuvassa kehityksessä, eivätkä verkkosivuston aiempi rakenne, ominaisuudet tai sisällöt meinanneet pysyä enää mukana.

Nyt julkaistun uuden verkkopalvelun ensisijainen tavoite on helpottaa asiointia. Pyrimme jatkossa tarjoamaan tietoa entistä enemmän, mutta selkeämmin ja ohjaavammin. Samalla päivittyy myös visuaalinen ilmeemme.

Katso alta muutama nosto muutoksista, tutustu tarjontaan ja anna palautetta.

Tarjolla yksityiskohtaisempia, porrastettuja ohjeita hakijoille

Kokosimme Luvat-sivulle kaikille erityyppisille luville yhteiset ohjeet. Katso mitä sinun tulisi ottaa huomioon ennen hakemista ja hakemisen aikana, sekä mitä hakemukselle tai aineistoille tapahtuu hakemisen jälkeen.

Tarkemmat ohjeet eri lupatyypeille löydät niiden omilta alasivuilta. Toistaiseksi kattavimmat ohjeet ovat Tietoluvat-sivulla, Muutosluvat ja Tietopyynnöt seuraavat pian perässä.

Lisäksi teimme Hakemusapurin, joka auttaa toimivaltaisen viranomaisen löytämisessä. Sen avulla selvität, mistä tietolupa tai muutoslupa haetaan. Valitse listasta rekisterinpitäjät, paina nappia ja katso hakemukselle oikea osoite.

Kirjautumissivulta pääsy eri palveluihin

Kirjaudu-sivulta löydät linkit kirjautumista vaativiin palveluihimme sekä lyhyet kuvaukset, mitä missäkin voi tehdä.

  • Asiointipalvelussa voit paitsi hakea lupia ja tarkastella saamiasi päätöksiä, myös rekisteröityä siirtopalvelu Nextcloudin käyttäjäksi tai lisätä tietoturvalliseen Kapseli-käyttöympäristöön käyttäjiä.
  • Siirtopalvelu Nextcloudin avulla rekisterinpitäjät toimittavat poimitut aineistot Findataan. Myös asiakkaat toimittavat omat yhdistettävät aineistot, tiedostot ja ohjelmistot Nextcloudin välityksellä.
  • Kapseli on tarjoamamme tietoturvallinen etäkäyttöympäristö ja tietoluvalla saatavien aineistojen ensisijainen analysointipaikka.

Yhteenvedon kaikista tarjoamistamme palveluista ja ohjeista löydät jatkossa sivulta Palvelut ja ohjeet.

Apua kustannusten arvioimiseen

Meiltä kysytään usein ennen hakemuksen jättämistä, paljonko suunnitellut poiminnat mahdollisesti tulisivat maksamaan. Niinpä kokosimme hakemuskäsittelyn yhteydessä saamiamme tietoja yhteen ja laskimme niistä suuntaa antavia keskiarvotietoja.

Nyt hakijat voivat itse arvioida sivulla Keskimääräisiä kustannusarvioita, paljonko suunniteltujen poimintojen hinta keskimäärin vaihtelee ja millaiseksi kokonaishinta muodostuisi. Tiedot perustuvat julkisten rekisterinpitäjien Findatalle toimittamiin enimmäiskustannusarvioihin ajalta toukokuu-joulukuu 2021. Päivitämme tietoja neljännesvuosittain.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että kustannukset vaihtelevat paljon ja riippuvat rekisterinpitäjistä, itse poiminnasta ja poimittavista tiedoista.

Uudistus jatkuu, kerro mitä mieltä olet!

Vaikka uudistettu verkkopalvelu on nyt julkaistu, tekemistä riittää. Esimerkiksi kieliversioiden sisältö päivittyy hieman viiveellä, Myönnetyt luvat listautuvat jatkossa ajantasaisemmin ja eri aiheiden yhteyteen kootaan omat UKK-listansa.

Sinulta löytyy kuitenkin paras kokemus siitä, miltä uudistus noin yleisesti ottaen vaikuttaa: löytyvätkö palvelut sieltä mistä pitääkin, ovatko ohjeet selkeitä tai olemmeko unohtaneet jotain.

Miten onnistuimme? Jätä meille terveisiä sivulla Anna palautetta!

Lisätiedot

Antti Piirainen

Viestintäpäällikkö 029 524 7644